Vedci o vitamíne D
VEDCI: Vitamín D je doslova prelomový pri koronavíruse. Pacienti s jeho dostatkom mali o 52% menšiu úmrtnosť
Dostatok vitamínu D pomáha imunitnému systému bojovať s chorobami
- Koronavírus najviac škodí ľuďom, ktorí majú nedostatok vitamínu D
- Dostatok vitamínu D pomáha aj v prevencii pred COVID-19
Ak má pacient s koronavírusom nedostatok vitamínu D, je pravdepodobnejšie, že zomrie. Naopak, ak ho má dostatok, jeho šanca na prežitie sa zvyšuje až o 50 percent. (zdroj: www.startitup.sk) Ukázala to štúdia Univerzity v Bostone.
Adekvátne hladiny vitamínu D znižujú komplikácie a úmrtie pacientov liečených COVID-19
Hospitalizovaní pacienti s COVID-19, ktorí mali dostatok vitamínu D ( 25-hydroxyvitamínu D) v krvi najmenej 30 ng / ml (miera stavu vitamínu D), mali významne znížené riziko nežiaducich klinických následkov vrátane bezvedomia, hypoxie a smrti. Okrem toho mali nižšiu hladinu zápalového markera (C-reaktívny proteín) v krvi a vyššiu hladinu lymfocytov (druh imunitnej bunky, ktorá pomáha v boji proti infekcii).
„Táto štúdia poskytuje priame dôkazy o tom, že dostatok vitamínu D môže znížiť komplikácie vrátane cytokínovej búrky (príliš rýchle uvoľnenie príliš veľa bielkovín do krvi) a nakoniec smrti z COVID-19,“ vysvetlil zodpovedajúci autor Michael F. Holick, PhD, MD, profesor medicíny, fyziológie a biofyziky a molekulárnej medicíny.
Vzorka krvi na meranie stavu vitamínu D ( meraná hladina 25-hydroxyvitamínu D v sére) bola odobratá 235 pacientom prijatým do nemocnice s COVID-19. U týchto pacientov boli sledované klinické výsledky vrátane klinickej závažnosti infekcie, upadnutia do bezvedomia, ťažkostí s dýchaním vedúcich k hypoxii a smrti. Krv sa tiež analyzovala na zápalový marker (C-reaktívny proteín) a na počet lymfocytov. Vedci potom porovnali všetky tieto parametre u pacientov, ktorí mali nedostatok vitamínu D, s tými, ktorí mali dostatok vitamínu D.
U pacientov starších ako 40 rokov pozorovali, že u pacientov, ktorí mali dostatok vitamínu D, bola o 51,5 percenta menšia pravdepodobnosť úmrtia na infekciu v porovnaní s pacientmi, ktorí mali mierny deficit alebo až nedostatok vitamínu D ( 25-hydroxyvitamínu D) v krvi nižšou ako 30 ng / ml.
Dr. Holick, ktorý naposledy zverejnil štúdiu, ktorá zistila, že dostatočné množstvo vitamínu D môže znížiť riziko infikovania sa koronavírusom o 54 percent, sa domnieva, že dostatok vitamínu D pomáha bojovať proti následkom infekcie nielen korónovým vírusom, ale aj ďalším vírusom spôsobujúcim choroby horných dýchacích ciest vrátane chrípky. „Existujú veľké obavy, že kombinácia chrípkovej infekcie a koronálnej vírusovej infekcie by mohla podstatne zvýšiť počet hospitalizácií a úmrtí v dôsledku komplikácií z týchto vírusových infekcií.“
Podľa Dr. Holicka táto štúdia poskytuje jednoduchú a nákladovo efektívnu stratégiu na zlepšenie schopnosti človeka bojovať s korónovým vírusom a na zníženie nepriaznivých klinických výsledkov COVID-19, vrátane vyžadovania podpory ventilátora, nadmernej imunitnej odpovede vedúcej k cytokínovej búrke a smrti. „Pretože nedostatok a nedostatočnosť vitamínu D je v USA a na celom svete tak rozšírený u detí a dospelých, najmä v zimných mesiacoch, je rozumné, aby každý užíval výživový doplnok vitamínu D, aby znížil riziko infekcie a komplikácií z COVID- 19. “ https://bit.ly/3jCbW80
Tieto zistenia sa objavujú online v časopise PLOS ONE. (zdroj štúdie: https://www.bumc.bu.edu/busm/2020/09/25/adequate-levels-of-vitamin-d-reduces-complications-death-among-covid-19-patients/)