Zelená Lekáreň

KURKUMA, ELIXÍR ŽIVOTA

MAGICKÝ ELIXÍR ŽIVOTA
Po celé stáročia sa kurkume na Ďalekom východe pripisujú magické vlastnosti a na mnohých ostrovoch Pacifiku sa nosí na ochranu proti zlým duchom. Je mierne aromatická, vonia korenisto a sviežo s nádychom pomarančov a zázvoru.

Najvzácnejšia zložka kurkumy je účinný prvok kurkumín – nie je iba hlavnou zložkou korenia, ktoré mu dodáva vzhľad vzácneho šafranu – jeho hlavným prínosom je, že je nápomocný pri blokácii enzýmu podporujúceho rast nádorov (onkologické ochorenia prostaty, kože a hrubého čreva a pod.) Táto orientálna korenina takisto významne podporuje mozgové kognitívne funkcie, najmä u starších ľudí. Ide o prírodný a veľmi účinný mozgový doping napríklad aj pri Alzheimerovej chorobe.

DETOXIKUJME S KURKUMOU
Dnes odborníci na zdravú výživu a už aj mnohí lekári vravia – jedzte farebné jedlá. Nielenže vyzerajú lepšie, ale tiež liečia. Koreň kurkumy sa dá vynikajúco použiť počas detoxikačných kúr: napomáha pri trávení, zvyšuje počet enzýmov vylučovaných pankreasom, čím znižuje dyspeptické príznaky, v prvom rade nevoľnosť a nadúvanie. Jej časté užívanie bráni rozvoju gastritídy, chráni pečeň a podporuje jej regeneráciu. Detoxikačné účinky koreňa kurkumy sa neprejavujú výlučne v žalúdku a v črevnom trakte: stimuluje i produkciu enzýmov v žlčníku, ďalej stimuluje samotný žlčník, ktorý v dôsledku toho dodáva do dvanástnika výlučky vo väčšom množstve. Kurkuma tiež chráni pečeň pred toxickými látkami, ktoré sa dostanú do tela s potravinami.

 
Dobre vedieť:  V kombinácií s čiernym korením bude kurkuma oveľa oveľa silnejšia pre vaše zdravie. Látky v čiernom korení zvyšujú biologickú dostupnosť prospešných látok kurkumy o 2000% (!).

 

Kurkuma má však aj  mnohé iné zdravotné vplyvy a funguje aj ako účinná prevencia: 

* antioxidačný , protizápalový a protisklerotický účinok

* antibakteriálny účinok, napríklad blokuje rast a množenie baktérie Helicobacter pylori v žalúdku

* znižuje zrážanlivosť krvi

* zvyšuje energiu a vitalitu ( výborná pri depresiách, histérii, melanchólii a pod.)

 

KURKUMA V KOZMETIKE!

 

Náš tip: Ak pridáte kurkumu do olivového oleja a zmes votriete do vlasov a pokožky (+ 15 minút necháte pôsobiť), vyhráte nad lupinami. Vlasy je potrebné dôkladne opláchnuť a umyť šampónom, aby na nich nezostal žltý nádych.

Všetky typy pleti reagujú na použitie kurkumy veľmi dobre. Vďaka svojmu protizápalovým, antibakteriálnym a anti-oxidatívnym účinkom si dokáže poradiť s rôznymi problémami od nerovnosti pokožky až po jemné vrásky. Napomáha navyše redukovať rozklad kolegénu, čo má za následok upúdajúcu elasticitu pokožky. Kurkuma sa preto pridáva nielen do kozmetických produktov vo formé gélov, krémov či másk, ale aj do výživových doplnkov, ktoré dokáže obohatiť stravu a riešiť problém zvnútra. Kurkumín, ktorý obsahuje vitamín A, minerály a fytochemikálie, ktoré dokážu efektívne regulovať imunitný systém, majú protizápalové účinky, preto si dokážu poradiť aj so špeciálnymi kožnými problémami ako ekzém, psoriáza, akné a iné.

Napriek tomu, že je kurkuma známa vďaka svojmu farbivu, paradoxne sa používa na bielenie zubov!

Účinky kurkumy na pleť:

  • Bojuje proti akné, psoriáze a ekzému.
  • Zvyšuje elasticitu pleti.
  • Reguluje činnosť mazových žliaz.
  • Antibakteriálne účinky.
  • Protizápalové účinky.
  • Exfoliačné účinky.
  • Vyrovnáva tón pleti

Ženy si v niektorých častiach Indie oplachujú tvár vodou s kurkumou. Vďaka nej údajne majú tvár so zlatistým nádychom, ktorá ich chráni pred akné a podobnými kožnými problémami. Korenie totiž reguluje činnosť mazových žliaz a zlepšuje prekrvenie, čím tak ženy majú krásnu tvár.

KURKUMA V KUCHYNI

Čerstvá kurkuma sa používa olúpaná a nakrájaná, sekaná alebo strúhaná. Pridáva sa do nakladanej zeleniny a pikantných chuťoviek. Slúži tiež ako konzervačný prostriedok.

Kurkuma je dobrá s baklažánom, fazuľou, vajcami, šošovicou, mäsom, hydinou, rybami, s ryžou, koreňovou zeleninou a dokonca aj so špenátom.

Má silne farbiace vlastnosti tak sa pridáva aj k dofarbovaniu syrov, omáčok, ryže.

Kurkumu nájdeme pod označením E 100, čo je žlté farbivo pridávané v Severnej Amerike do horčice. Obsah kurkumy v horčici je približne 50 mg na 100 g a Američan by musel denne zjesť 4 kg horčice, aby bol jeho príjem kurkumy rovnaký ako u obyvateľov Indie!

Kurkumu nemožno zamieňať s karí práškom. „Curry“ nie je jedno korenie, ale zmes pripravená z kurkumy (20 – 30 %) v kombinácii s koriandrom, rascou, kardamómom, senovkou gréckou a rôznymi druhmi korenia (kajenského, červeného a čierneho) a jedlo s karí práškom môže byť doslova nezabudnuteľným zážitkom.

Základom všetkého je kúpiť si kurmumový prášok v tej najlepšej kvalite.

SOLIA Kurkuma, 50 g